2020-11-03 08:28:17• hírek • Bede Emőke

Hivatalos: Szatmárnémetiben is életbe lép a vörös forgatókönyv

A Szatmár Megyei Vészhelyzeti Bizottság kedden elfogadta a 46-os számú rendeletet, mely által kiegészítették a már érvényben levő szigorítások lajstromát, illetve frissítették azon közigazgatási egységek listáját is, melyek már elérték vagy meghaladták a szabályozások szempontjából kulcsfontosságúnak számító fertőzöttségi rátát – tájékoztatta híroldalunkat a prefektusi hivatal.

A november 4-én 0 órakor érvénybe lépő rendelet értelmében mindazon területi-közigazgatási egységekben, ahol a fertőzöttségi arány elérte vagy meghaladta a 3 ezreléket, a belső és külső közterületeken is kötelező a szájmaszk helyes, tehát orrot és szájat takaró viselése, mely alól csak az 5 évnél fiatalabb gyerekek képeznek kivételt - az erre vonatkozó felhívást a közterület-fenntartónak vagy a közterület tulajdonosának jól látható helyre ki kell függesztenie.


Bezárnak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a játéktermek, az éttermekben pedig tilos a beltéri étel- és italkiszolgálás, és nem engedélyezett a klubok, diszkók üzemeltetése sem. A hotelekhez és panziókhoz tartozó éttermekben csak azokat szolgálhatják ki, akik szállóvendégként tartózkodnak az épületben. Tilos szabadtéri előadásokat, koncerteket, fesztiválokat vagy egyéb privát eseményeket szervezni. A tanítás ideiglenesen a vörös forgatókönyv szerint fog folytatódni, tehát a tanórákat minden iskolának online kell megtartania. A vallási szertartásokat csak és kizárólag a templomon kívül, szabadtéren lehet megtartani, természetesen tiszteletben tartva a távolságtartás szabályait.


Mindezeken túl külön szabályrendszert állítottak fel azon közigazgatási egységek számára is, amelyekben a fertőzöttségi ráta 1,5 és 3 ezrelék között van. Az e csoportba sorolható települések területén is kötelező a szabadtéri maszkviselés. A mozik, színházak, koncerttermek és játéktermek teljes befogadóképességüknek mindössze 30 százalékával fogadhatják az embereket. Ugyanez a szabály érvényesül a vendéglőkben és a szállodákhoz és panziókhoz tartozó éttermekben is, viszont fontos tudni, hogy ezek kizárólag reggel 6 és este 23 óra között állhatnak a vendégek rendelkezésére. Tilos szabadtéri előadásokat, koncerteket, fesztiválokat vagy egyéb jellegű kulturális eseményeket szervezni, viszont a vallási szertartásokat akár a templomok belsejében is meg lehet tartani, de evidens módon viselni kell a szájmaszkot, be kell tartani az előírt távolságot és biztosítani kell a hívek számára a kézfertőtlenítés lehetőségét is.


A 3 ezreléket ez idáig Szatmárnémetiben, valamint Csomaköz, Kálmánd és Érkávás községek lépték túl, de 1,5 és 3 ezrelék közötti értéket jegyeznek Nagykároly és Avasfelsőfalu városokban, illetve Mezőfény, Borválaszút, Szokond, Szatmárpálfalva, Vetés, Kaplony, Kányaháza, Mezőterem, Ákos, Börvely, Egri, Szamosborhíd, Avasújváros, Kökényesd, Érszakácsi, Batiz, Kolcs, Oláhcsaholy, Szatmárhegy, Szatmárudvari, Mezőpetri és Majtény községekben is.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: